GILDENULAND.nl maakt gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om de website te verbeteren. Hiervoor slaan wij informatie op zoals je IP-adres, je surfgedrag en alle persoonsgegevens die je zelf bij ons achterlaat. Wij gebruiken deze gegevens om met tools van andere partijen deze informatie te analyseren om onze website te verbeteren. Je kunt nu direct toestemming geven voor al deze cookies.

Nieuwsbrief december 2019

Daor hedde de Guld

Dit is het thema voor de historische Gildedag op 31 mei 2020 in Nuland. Een Gildedag met 44 Gilden en 1500 Gildebroeders en -zusters. Maar wat is nou de Guld, wat doen ze en hoe zijn ze onstaan? De aankomende maanden tot en met Mei zullen we dat aan U uitleggen.

Hier in Nuland zijn we al meer dan vier eeuwen van het volk zoals het thema was in 1999. De Schuttersgilden zoals ook ons Gilde ontstaan in de middeleeuwen en met het doel om het dorp te helpen bij brand, ziektes en verdediging van het dorp of kasteel.

Vaak werd zo’n Gilde opgericht door een edel (kasteel) heer die de broederschap veranderde in een schuttersgilde. Zo zijn we misschien wel opgericht door een van de heren van de familie Vladeracken ?

kasteel vladerackenjpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In elk geval is het schild uit 1599 wel van deze familie en werd geschonken door ‘joncker Geraert van Vladeracken Heer van Geffen ende leenhuis van Nuland’.

070

 

Maar met zekerheid is ons Gilde ouder zoals we onlangs gevonden hebben van een notaris stuk uit 1583 die omschreef onze Koningsvogel met medaillon als volgt;  

eenen silveren papegay, hangende aen een silveren roos, toebehoorende der schutteryen van Nulandt.

Maar volgens zilverdeskundigen zijn het medaillon en de Vogel rond 1540-1550 gemaakt of zijn we wellicht nog ouder ……..??

Koningsvogel

 

 Daor hedde de Guld

Zo heeft elk Gilde een patroonheilige, zo natuurlijk ook ons Gilde, waarbij de kerk in Nuland een belangrijke rol speelde, gaven we de voorkeur aan een goede Heilige zoals Antonius. Een Antonius Gilde hield zich vooral bezig met armenzorg, de zieken en het begraven van doden.

Onze patroonheilige, Sint Antonius Abt is dan ook te zien op ons Vaandel en natuurlijk staat er in onze kerk een beeld van de heilige Antonius Abt dat ons Gilde aan de kerk schonk in 1853.

Nieuwe vlag gilde

In al die eeuwen werd er Koning geschoten zoals ons oudste Koningsschild van Emet Wouters uit 1613 tot bijvoorbeeld onze eerste foto uit 1912 van Wilhelmus Heijmans die toen Koning schoot. En in al die tijd werd er toen en zoals de laatste keer met Koningsschieten, de Koningsvogel met medaillon omgehangen bij de nieuwe Koning.

Foto 1912

Op het Gildefeest op 31 mei 2020 zal er ook Koning geschoten worden, want de gildenfeesten zijn ongeveer zo oud als de Gilden zelf. Een feest waar vroeger de gilden bij elkaar kwamen om te drinken, te dansen en schietwedstrijden te houden. Het hele dorp was versierd en het openbare leven lag zo goed als stil. Toen werd er geschoten met het geweer, kruisboog en met de handboog wat we sinds kort ook bij ons Gilde hebben. Natuurlijk is er op de Gildedag in Nuland nog veel meer te doen zoals de optocht, massale opmars, het Gildefeest en ook de wedstrijden zowel in trommen, vendelen, bazuinblazen, jeu de boules, en niet te vergeten het standaardrijden.

IMG 20160822 WA0003

Hoe wijd zèn we ?

Het feestterrein is op de ijzerkampen 22 waar een feesttent komt en rondom de wedstrijden in alle disciplines. De Optocht zal vanaf het Prins Bernhardplein van start gaan rond de klok van 12.15 uur.  We houden U de komende maanden op de hoogte.       

Download hier de nieuwsbrief.           

De Guld………….. is altijd kei gezellig !!!