GILDENULAND.nl maakt gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om de website te verbeteren. Hiervoor slaan wij informatie op zoals je IP-adres, je surfgedrag en alle persoonsgegevens die je zelf bij ons achterlaat. Wij gebruiken deze gegevens om met tools van andere partijen deze informatie te analyseren om onze website te verbeteren. Je kunt nu direct toestemming geven voor al deze cookies.

Gildedag 2020

Historische Brabantse Gildedag in Nuland

Op 31 mei 2020 organiseert het Gilde St. Antonius Abt een historische Gildedag in Nuland waar ca. 43 Gilden aan zullen deelnemen. Zo’n Gildedag oftewel Gildefeest gaat al eeuwen terug in de tijd en is ongeveer zo oud als de Gilden zelf. Al in de dertiende eeuw kwamen gilden bij elkaar om te midden van drank, dans en muziek schietwedstrijden te houden. Ook in Nuland was dit het geval en waarschijnlijk al meer dan 4 eeuwen.  

Al vele Gildedagen heeft het Gilde al georganiseerd en de laatste Gildedag was in 1999 in Nuland waarbij het gilde Sint Antonius Abt gastheer was van de gilden van Kring Maasland, één van de kringen van de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden.

Op de Gildedag van 31 mei 2020 zal er een historische optocht met Gildebroeders en -zusters door Nuland lopen en mag de massale opmars zeker niet gemist worden want dat is een kleurrijk schouwspel.

Verder zijn er ook verschillende wedstrijden zoals trommen, vendelen en bazuinblazen maar natuurlijk ook het schieten met geweer, kruisboog en handboog. En niet te vergeten het standaardrijden, ringsteken en jeu de boules. Natuurlijk is er een feesttent, tentoonstelling en nog meer activiteiten op en rondom het feestterrein.

Al deze wedstrijden en verdere activiteiten zullen plaatsvinden op de feestterreinen rondom ons clubhuis aan de IJzerkampen.

Natuurlijk bent u alvast van harte welkom op 1ste Pinksterdag 31 mei 2020 op het feestterrein aan de IJzerkampen.

                                                                                             

De Guld is altijd kei gezellig !!!        

Nieuwsbrief december 2019

Daor hedde de Guld

Dit is het thema voor de historische Gildedag op 31 mei 2020 in Nuland. Een Gildedag met 44 Gilden en 1500 Gildebroeders en -zusters. Maar wat is nou de Guld, wat doen ze en hoe zijn ze onstaan? De aankomende maanden tot en met Mei zullen we dat aan U uitleggen.

Hier in Nuland zijn we al meer dan vier eeuwen van het volk zoals het thema was in 1999. De Schuttersgilden zoals ook ons Gilde ontstaan in de middeleeuwen en met het doel om het dorp te helpen bij brand, ziektes en verdediging van het dorp of kasteel.

Lees meer...

Nieuwsbrief februari 2020

De wedstrijden kunnen beginnen… maar wat voor wedstrijden zijn er dan allemaal…??? Al sinds de Middeleeuwen zijn er wedstrijden met zowel de handboog en kruisboog en na 1500 ook met geweren. De vendeliers, tamboers en bazuinblazers deden hun intrede in de achttiende eeuw, maar de wedstrijden begonnen pas in de jaren ’50 van de vorige eeuw.

Op de Gildedag beginnen de wedstrijden eigenlijk al tijdens de optocht, waar een jury let op de mooist gekostumeerde en het best gaande Gilde. En ook de tentoonstelling met Koningszilver en Vaandels worden onder de loep genomen, is het zilver wel goed gepoetst?  Ziet alles er fraai en piekfijn uit?                      
Zo zijn er op een Gildedag nog veel meer wedstrijden in verschillende disciplines, zowel voor volwassenen als jeugd.

Lees meer...

Nieuwsbrief januari 2020

Daor hedde de Guld

Ja, daor hedde de Guld op unne Gildedag, maar waar begint zo’n dag nou eigenlijk mee…?? Traditiegetrouw begint een Gildedag met een eucharistieviering in de kerk. Deze Heilige mis symboliseert al eeuwen de nauwe band van de Gilden met de katholieke kerk.   

Zo is er die nauwe band ook al meer dan 4 eeuwen in onze parochie, en ook na de oorlog begon een Gildedag met een Heilige mis op de Nulandse Gildedagen van Kring Maasland in 1949, 1953, 1974, 1986, 1994 en 1999. De Gildedag van Kring Maasland in Nuland op 31 mei a.s. zal dan ook beginnen met een Heilige mis en van alle Gilden zullen er Koningen, Keizers en Hoofdlieden aanwezig zijn. De viering zal natuurlijk geleid worden door onze Gildeheer pastor Verbakel, voor iedereen die er is en die er was.

Lees meer...

Afgelasting Gildedag ivm Coronavirus (COVID19)

Allen,

Inmiddels is heel Nederland in de ban van het coronavirus (of COVID-19) en zijn alle horecagelegenheden gesloten en worden grote evenementen afgelast. Dit houdt dan ook in dat gildeactiviteiten niet zullen ontkomen aan de gevolgen die hiermee gepaard gaan.

In de toespraak van premier Mark Rutte op maandag 16 maart werd het te hanteren scenario geschetst. Een scenario waarin getracht wordt het coronavirus zogezegd gecontroleerd te laten verspreiden zodat de zorg niet overbelast raakt.

Gezien de ontwikkelingen van dit virus en de eventuele risico’s voor de gildeleden van Gildekring Maasland, de bezoekers, onze leden en de Nulandse bevolking, heeft de Overheid van het gilde Sint-Antonius Abt Nuland in overleg met de Kringoverheid van Gildekring Maasland het volgende besloten:

De Kringdag van 31 mei 2020 zal niet doorgaan en wordt verplaatst naar een nader te bepalen datum in 2021.

Lees meer...