GILDENULAND.nl maakt gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om de website te verbeteren. Hiervoor slaan wij informatie op zoals je IP-adres, je surfgedrag en alle persoonsgegevens die je zelf bij ons achterlaat. Wij gebruiken deze gegevens om met tools van andere partijen deze informatie te analyseren om onze website te verbeteren. Je kunt nu direct toestemming geven voor al deze cookies.

Nieuwsflits

Welkom op de splinternieuwe website. Achter de schermen wordt nog steeds hard gewerkt om alles up to date te brengen.
Wanneer u nog mooie foto's en/of filmmateriaal heeft ontvangen wij dit graag. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bezoek ons op Facebook Bezoek ons op YouTube Bezoek ons op Twitter

Jheronimus Bosch jaar

wimlexOp vrijdag 12-02-2016 was het Gilde Nuland bij de opening van het Jheronimus Bosch jaar in               ‘s-Hertogenbosch waar alles plaats vond. Een eerbetoon aan de middeleeuwse schilder Jheronimus Van Aken oftewel onder zijn artiesten naam Jheronimus Bosch. Koning Willem Alexander en ook wij hadden een prominente rol op deze dag. Koning Willem Alexander die lopend via de Sint Jan, langs de Parade en de expositie “Visioenen van een genie” in het Noord Brabants museum opent, en Gilde Nuland die achter de Koning aan liep in het circus van Jeroen Bosch.

Maar voordat dit alles gebeurde kwam het Gilde bijeen bij de Muzerije, schuin tegenover de Sint Jan. Waar we het protocol te horen kregen en wat er van ons verwacht werd. Eerst in vol ornaat samen met “de Oude Schuts” het Gilde van ‘s-Hertogenbosch  opstellen op het grasveld bij de Sint Jan om Koning Willem Alexander te ontvangen voordat hij de Sint Jan zou binnen lopen. Zeker een hele happening om te zien hoe Koning Willem Alexander samen met Burgemeester Rombouts en de Commissaris van de Koning een kleine 3 meter voor het Gilde langskwam met een goedkeurende knik van de Koning en een duim van Burgemeester Rombouts voor de jeugd Gildebroeders. Waardoor de jeugd al stuiterend en vol trots terug keerde naar de Muzerije.

Hier was een kleine pauze ingelast en na een klein half uur werden we weer verwacht op het grasveld om de Sint Jan binnen te gaan om in optocht achter de Koning aan te sluiten. Dit werd een kleurrijke stoet met allerlei figuren uit de schilderijen van Jheronimus Bosch wat dan ook een prachtig spektakel was. Iedereen keek zijn ogen uit hoe het spektakel naar buiten liep aan de parade waar we onder de groene hemel in de blauwe zon lopend langs een blikken harmonie orkest met Ali B. spelend op een podium als in een grote regenton. En daar trekt het Gilde Nuland over de heuvels en langs de parade door het grote Bossche met een lange stoet de straten in met het circus Jeroen Bosch. Dit alles in de kielzog van de Koning richting het Noord Brabants Museum met veel toeschouwers langs de kant en ruim 250 Gildebroeders uit Brabant voor de hekken zodat het geheel een middeleeuws karakter kreeg.

Deze dag kreeg zelfs nog een speciaal tintje omdat het live werd uitgezonden door de NOS en Omroep Brabant. En we praten en we zingen en lachen allemaal, want daarachter de hoge bergen ligt het Land van Maas en Waal.

Het lied van Boudewijn de Groot wat eigenlijk wel realiteit werd op deze mooie, prachtige en bijzondere dag en zeker voor het Gilde Sint Antonius Abt uit Nuland.

Kortom, uiteindelijk werd de dag beëindigd met een gouden hemel en een zilveren zon want,
De Guld is altijd kei gezellig !!!