GILDENULAND.nl maakt gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om de website te verbeteren. Hiervoor slaan wij informatie op zoals je IP-adres, je surfgedrag en alle persoonsgegevens die je zelf bij ons achterlaat. Wij gebruiken deze gegevens om met tools van andere partijen deze informatie te analyseren om onze website te verbeteren. Je kunt nu direct toestemming geven voor al deze cookies.

Nieuwsflits

Nieuwe datum Gildedag Kring Maasland is 21 mei 2023!
Op deze nieuwe datum hopen we wij iedereen weer te ontmoeten om er samen een gezellige dag van te maken.
U komt toch ook?

Bezoek ons op Facebook Bezoek ons op YouTube Bezoek ons op Twitter

1944 - Nuland 75 jaar bevrijd - 2019

Op 22 oktober 2019 vierde Nuland dat zij 75 jaar geleden bevrijd werd. Een gedenkwaardige dag. Gedenkwaardig vanuit twee kanten, enerzijds gedenken we hen die 75 jaar geleden het leven hebben gelaten en anderzijds gedenken en eren we hen die er voor gezorgd hebben dat we tegenwoordig in vrede en vrijheid kunnen samenleven.


De herdenking in Nuland startte deze ochtend met de overdracht van het bevrijdingsvuur vanuit Geffen. Dit bevrijdingsvuur is door fietsers van de gemeente 's-Hertogenbosch opgehaald en legt gedurende deze week de route af die onze bevrijders 75 jaar geleden hebben afgelegd om Nuland en de gehele gemeente 's-Hertogenbosch te bevrijden.


Uiteraard was het Nulandse gilde bij deze overdracht aanwezig. Na overhandiging van het bevrijdingsvuur door de fietsers aan Gerard van Oers van het organiserend comité gaf hij het symbolisch over aan de oudste vereniging van Nuland.
Ere-Hoofdman Theo Hanegraaf had de eer om samen met het gilde het bevrijdingsvuur naar gemeenschapshuis De Meent te brengen waar het tot in de avond bij de officiële herdenking bewaard blijft.

In de avond rond de klok van 18.30 uur vertrokken we met de dodenmars richting het herdenkingsmonument met voorop onze standaardrijder en daarachter het bevrijdingsvuur gedragen door onze Ere-Hoofdman Theo Hanegraaf. Na het bevrijdingsvuur de kinderen van school met de krans en dan de de rest van het Gilde, belangstellenden en de Harmonie.


Na de kranslegging en toespraken van o.a. wethouder Huib van Olden en Gerard van Oers, voorzitter Oranjecomité, de vaandelgroet en de twee indrukwekkende minuten stilte, werden de namen van de Nulandse oorlogsslachtoffers voorgelezen door veteraan Alan van Aspert, gevolgd door het taptoesignaal en het Wilhelmus gespeeld door Harmonie Union.

Nadat de naam van "Het bevrijdingsplantsoen" was onthuld, kon men de bevrijding gaan vieren en ging de harmonie voorop met een feestelijke mars richting gemeenschaphuis De Meent en waar de presentatie van het boek "Dorp in oorlogstijd" van Mike van Venrooij plaatsvond.

Op 23 oktober afsluitend op woensdagmiddag rond 16.30 uur werd eerst het bevrijdingsvuur in onze kerk opgehaald waarna het per fiets naar de kruisstraat werd gebracht voor de overdracht van het bevrijdingsvuur aan Rosmalen.

Een gedenkwaardige dag was 22 oktober in Nuland, toen maar zeker ook nu.